Ελληνική Ρομπόλα

Η Ρομπόλα, γνωστή και ως « Κοντέσα του Ιονίου » χάρη στη φινέτσα και την αρχοντιά της, αποτελεί μία από τις πλέον ευγενείς ελληνικές λευκές ποικιλίες με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας και είναι ίσως η μόνη ποικιλία που έχει δώσει το όνομά της στην περιοχή όπου καλλιεργείται. 

Η Ρομπόλα απαντάται σε ημιορεινά και ορεινά μέρη και λόγω αυτής της αδυναμίας  στην πέτρα, οι Βενετοί την αποκαλούσαν « Vino di Sasso », δηλαδή
« Το Κρασί της Πέτρας ».

Στην Κεφαλονιά το έδαφος, το υψόμετρο, η ηλιοφάνεια και το θαλασσινό αεράκι συμβάλλουν στην καλλιέργεια της Ρομπόλας. Πρόκειται για ένα κρασί ευχάριστο και δροσιστικό, με έντονο άρωμα φρούτων, ιδανικό για τραπέζι και καλή παρέα. Γευστικά συνδυάζεται τέλεια με ψάρι και θαλασσινά. Οι θαυμαστές της λένε πως ‘‘μόνο στην Κεφαλονιά μπορεί κανείς να απολαύσει πραγματική Ρομπόλα, γιατί με το που θα διασχίσει το Ιόνιο για άλλα μέρη, χάνει κάτι από το άρωμα και από την ομορφιά της...’’

Τον τελευταίο καιρό οι Έλληνες παραγωγοί έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την ποιότητα και τις δυνατότητές της, γι' αυτό και σιγά σιγά τη διακρίνουμε ανάμεσα στις βασικές ποικιλίες ετικετών εκτός Κεφαλονιάς και Ιονίων Νήσων (πχ ποικιλίες Φθιώτιδας, Αρκαδίας κτλ). Στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα αγαπητή, ιδίως στην Βόρεια Ευρώπη, όπου προτιμούν τα «αιχμηρά» ξηρά λευκά κρασιά.

Πηγή 1: Ενημερωτικό υλικό Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας / The Wines of Greece, Konstantinos Lazarakis MW (Mitchell Beazley: 2005)
Πηγή 2: Ρομπόλα Η Aρχόντισσα του Ιονίου, Εφημερίδα Καθημερινή, Θόδωρος Λέλεκας

 
© copyright 2009 Villa Eliza.gr Website Designed & Developed by 9AM Media Labs